Olgunlaşma enstitülerine ödül

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olgunlaşma enstitülerinin her yıl el sanatları ve tasarım odaklı zengin koleksiyonlarıyla katılım sağladığı CRAFT İstanbul 4’üncü Uluslararası El Sanatları ve Tasarım Fuarı’nın ön izleme ve açılış programı, Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.

Fuarda çalışmalarından seçkiler sunan olgunlaşma enstitüleri, kültürel mirasımızın korunarak geleceğe aktarılmasında önemli katkılar sunmasından dolayı açılış programında ödüle layık görüldü. Kurulduğu 1945 yılından günümüze, kültürel mirasın korunması ve el sanatları alanlarında Türkiye’nin âdeta amiral gemisi rolüyle yurt içi ve yurt dışında başarılı kültürel faaliyetler yürüten olgunlaşma enstitülerine ‘El Sanatları Onur Ödülü’ takdim edildi. Ödülü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adına Türkiye’nin ilk olgunlaşma enstitüsü olan Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hatice Pamukoğlu aldı.

7 BÖLGEDEN ESERLER SERGİLENİYOR
Kültürel miras, el sanatları ve tasarım alanlarında çok sayıda kurumun katılım sağladığı fuarda olgunlaşma enstitüleri; giyim, el sanatları, nakış, kuyumculuk dokumacılık,gastronomi, kitre bebek yapımı gibi çeşitli alanlardaki el emeği göz nuru el sanatı ürünlerini, tasarımlarını ve sanat eserlerini özel sergi alanıyla ziyaretçilere sunuyor.

Türkiye’deki 30 olgunlaşma enstitüsünün büyük çoğunluğunun değerli eser ve ürünleriyle yer aldığı fuarda sergilenen ürünler, Türkiye’nin 7 bölgesine ait olmakla beraber teknik ve özellikleri bakımından da birçoğu coğrafi işaretle tescillenmiş ürünler olarak ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Sergide, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Ankara Sofu’; İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Keyfiye dokuma’; Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Çarşıbaşı Keşanı’; Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Kutnu dokuma’; Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Alaca dokuma’; Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Maraş abası’, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Dastar Dokuma’ ve Tekirdağ Olgunlaşma Enstitüsü, ‘Karacakılavuz dokuma’ ile yer alıyor. Enstitülerde el dokumalarından tasarlanan geleneksel ve modern giysiler de fuarda sergileniyor. Ayrıca Sinop Boyabat Halk Eğitimi Merkezi, ‘Boyabat çemberi’; Şırnak ve Cizre Halk Eğitimi Merkezleri de ‘Şal Şepik dokuma’ ile sergiye katkı sağlıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir