Kadınlar ve kadın hakları için mücadele eden organizasyonlar ile kurumlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere çok sayıda şehirde bir araya geldi.
25 Kasım Kadın Platformu, Taksim’in yasaklanması nedeniyle bu yıl İstanbul’da Mecidiyeköy Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptı.
“Erkek-devlet şiddetine karşı kadınlar bir arada mücadele ediyor”, “Ölmek istemiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkanların vaadi, 6284’ü kaldırmak”, “Gazze’deki katliama son” pankartları açıldı.
“Susma haykır, kadınlar vardır” diye bağıran kadınlar, yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise kadın iş cinayetleri raporunu yayınladı.
Rapora göre 2013’ten bu yana 1349 kadın iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Raporda kadın işsizliğine, kadınların istihdamdan dışlanmasına, kadına yönelik şiddetin bir alanı olarak çalışma yaşamındaki koşullara ve işçi sağlığı ve güvenliği sorunu olarak işyerinde kadına yönelik cinsel taciz, şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekildi.
Raporda ekonomik krizden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğu vurgulandı:
“Kadın işsizliği oranı ekonomik kriz etkilerinin en fazla hissedildiği 2009’u aşmış durumda ve işsizlikte kadın ve erkek oranı arasındaki fark giderek açılıyor. Türkiye’de, kadınlar istihdamın dışına itilerek ekonomik şiddet gördüğü gibi, istihdam edildiklerinde de bu ekonomik şiddet devam ediyor. Kadınlar; aynı düzeyde eğitim aldıkları erkeklerin ortalama ücretinin ancak yüzde 77,8’ini alabiliyor.”
İçişleri Bakanlığı’nın kamuoyuyla paylaştığı rapora göre 2022 yılında 272 kadın cinayeti işlendi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise 2022’de 334 kadının öldürüldüğünü, 245 kadının da şüpheli olarak ölü bulunduğunu açıkladı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Ekim 2023 raporuna göre ise erkekler Ekim ayında 19 kadını öldürdü. 18 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
Ekim ayında öldürülen 19 kadının 11’i evli olduğu erkek, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek, biri kardeşi, biri birlikte olduğu erkek, biri eskiden evli olduğu erkek, biri oğlu, biri akrabası tarafından öldürüldü.
Buna göre kadınların yüzde 58’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.
Kurum bu ayın başında yaptığı açıklamada, “Bakanlıklar sistematik şekilde maalesef kadın cinayeti verilerini tutmayıp paylaşmıyor” denildi.
Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin kadına şiddetle mücadelede en küçük olumsuz etkisi olmadı
Birleşmiş Milletler (BM) de yayımladığı raporda 2022’de dünya çapında yaklaşık 89 bin kadın ve kız çocuğunun kasıtlı olarak öldürüldüğünü ve bunun son 20 yılda kaydedilen en yüksek rakam olduğunu açıkladı.
BM raporunda yer alan bilgilere göre kadın ya da kız çocuklarının yüzde 55’i yani 48 bin 800’ü eşleri ya da aile üyeleri tarafından öldürüldü.
Bu da ortalama her gün 133’ten fazla kadın veya kız çocuğunun kendi ailesinden biri tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gün kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, kadına karşı şiddetle mücadeleye karşı uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin “en ufak olumsuz etkisi olmadığını” savundu.
Erdoğan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıktığı İstanbul Sözleşmesi için, “Marjinal grupların ve sapkın akımların istismar malzemesi haline gelen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin, kadınların hakları ve şiddetle mücadeleye en küçük olumsuz etkisi olmamıştır. Kadın haklarıyla ilgili kazanımları örseletmeyiz. Mevzuatımızı sürekli genişletiyoruz, yeniliyoruz” dedi.