Genel Sağlık Sigortası borcunda erteleme masada

GSS Borçları TBMM’ye Sunulacak Torba Yasayla Ertelenebilir

1 Ocak itibariyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak milyonlarca vatandaşın Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarıyla ilgili gelişmelerin beklendiği bir süreçte, hem hükümet hem de AK Parti içinde bu borçların ertelenmesi konusu gündemde. TBMM’ye yakında sunulacak olan torba yasa teklifinde, GSS borçları ve hükümlerinin de ele alınabileceği konuşuluyor.

2024’te Aylık 600 TL Olarak Belirlenmişti

Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamında yer almakta olup, brüt asgari ücretin yüzde 3’üne denk gelen bir miktarda aylık prim ödemeleri yapmaktadır. Bu miktar, 2024 yılı için aylık 600 lira olarak belirlenmişti. Ödeme gücü olmayan bireyler gelir testi yaptırarak, prim ödemeden sağlık hizmeti almaya devam edebilmekteler.

Devlet Tarafından Karşılanıyor

Aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşmadığı belgelenen kişilerin sağlık primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

GSS Borçları Erteleniyor

Son günlerde, gelir testi yaptırmayan ve prim borcu olan kişilere SGK tarafından borçlarını ödemeleri yönünde tebligatlar gönderilmeye başlanmıştı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, hem hükümet hem de AK Parti’de bu borçların ertelenmesi konusu değerlendirilmektedir.

TBMM’ye Sunulacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teşkilat yapısıyla ilgili bazı düzenlemeleri içeren bir torba teklifin kısa sürede TBMM’ye sunulacağı ve bu teklifte GSS borçları ve hükümlerinin de ele alınabileceği belirtilmektedir.

Yeniden Süre Uzatılabilir

AK Parti kaynakları, yapılacak düzenleme ile GSS borçlarının ertelenebileceğini belirtmiştir. Diğer bir seçenek ise Cumhurbaşkanı kararıyla GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanma süresinin yeniden uzatılmasıdır. Geçen sene de, prim borcu bulunan vatandaşların kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi, Cumhurbaşkanı kararıyla 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
AK Parti / Ekonomi / Hükümet / Çevre / Yaşam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir